Hopp til her

Hvordan har du det? Si ifra - svar på årets undersøkelse

Lek i parken

Flere innbyggere i Agder får i disse dager tilsendt en undersøkelse via sms eller epost. Undersøkelsen tar for seg helse, trivsel og andre faktorer som påvirker folkehelsa.

Vi trenger dine svar for å kunne sette inn "trøkket" der det trengs mest. Ditt svar har betydning for Mandal og nye Lindesnes kommune.

Hvorfor skal du svare?

- Ditt svar gir oss innsikt slik at vi (kommune og fylkeskommune) kan gi bedre løsninger og sette inn "trøkket" der det trengs mest. Alle svarene skal vi bruke til å gjøre Agder til et bedre sted for innbyggerne, forklarer Vegard Nilsen, direktør for folkehelse i Agder fylkeskommune og takker samtidig alle som tar seg tid til å svare.

Hvordan foregår undersøkelsen?

De første invitasjonene til å delta går ut 23. september. Undersøkelsen er elektronisk og invitasjon til å delta sendes på e-post og sms, med lenke til et elektronisk skjema. For å svare på undersøkelsen logger du deg inn med personlig ID, for eksempel bank-ID eller Min-ID. Skjemaet kan fylles ut på mobiltelefon, nettbrett eller PC.

Hvem som får delta er trukket tilfeldig fra Folkeregisteret, blant de som bor på Agder og er over 18 år.

Trivsel og livskvalitet

Undersøkelsen tar for seg helse, trivsel og andre faktorer som påvirker folkehelsa. Spørreskjemaet inneholder spørsmål om hvor fornøyd du er med nærmiljøet, lokale tilbud og aktiviteter, spørsmål om din helse, om nærmiljø, levevaner, skader og ulykker. En egen del handler om livskvalitet.

Sykdom, bruk av valium og høy andel uføre karakteriserte det «blide Sørland»

I 1993 satte rapporten «Surt liv på det blide Sørland» støkk i landsdelen med sin dokumentasjon av levekårene på Agder. Sykdom, bruk av valium og høy andel uføre karakteriserte det «blide Sørland». Ulike tiltak i ulike kommuner er satt inn. Stadig nye rapporter har vist at det ikke er tegn til bedring etter 26 år. Er det ikke mulig å snu dette?
Er Agder et av de dårligste stedene i Norge å leve? Godt klima, fantastisk natur fra hav til høyfjell, eget universitet og mangfoldig næringsliv er tydeligvis ikke nok. Vi tror befolkningen på Agder sitter på mye av svaret. Det er viktig, fordi vi har ikke et godt svar på hvorfor Agder er best i landet til å rekruttere til pillebruk og uførhet. Når vi ikke har et godt svar er det vanskelig å sette inn gode tiltak. I folkehelse-undersøkelsen spør vi derfor innbyggerne – svarene er vi spente på, sier Vegard Nilsen, direktør, folkehelse i Agder fylkeskommune.

Samarbeid

Fylkeshelseundersøkelsen i Agder er et samarbeid mellom fylkeskommunen og Folkehelseinstituttet. Les mer her: https://www.fhi.no/studier/fhus/om-fhus/
Rapporten med funnene ventes å være klar vinteren 2020. Sammen med annen kunnskap vil undersøkelsen gi grunnlag for det lokale folkehelsearbeidet i kommunene på Agder.
Undersøkelsen gjentas med jevne mellomrom, slik at datakunnskapen blir oppdatert. Forrige gang den ble holdt på Agder var i 2015/2016.