Hopp til her

Hvordan snakke med ungdom om cannabis?

Vi anbefaler foreldre å lese seg opp på anbefalt litteratur og prate med sine ungdom om cannabis.

I dialog med ungdom anbefaler vi å stille åpne spørsmål: hva kan du om cannabis? Hva er positivt og hva er negativt med cannabis? Hvordan opplever du at venner og andre på skolen snakker om cannabis? Hvor leser/får du informasjon om dette? Fortell gjerne om det du vet om cannabis, og om utviklingen de siste årene. Henvend deg gjerne til nettsider som vi anbefaler.

Her kan du lese guide for dialog med ungdom.

Hvilke holdninger har unge til bruk av cannabis?

Kommunen erfarer at ungdoms oppfatning av risiko ved bruk av cannabis, og holdningene til hvor farlig dette er, har endret seg. Cannabis ufarliggjøres av mange, og det er behov for målrettede tiltak for å snu denne oppfatningen.

Hvilke typer ungdommer bruker cannabis?

Kommunen opplever at det har vært en endring i hvem som bruker cannabis. Det er ikke kun risikoutsatt ungdom som bruker cannabis, men ungdom fra alle samfunnslag.

Informasjon om Cannabis

Det er 50 år siden cannabis ble introdusert i Norge og mange har egne erfaringer med stoffet. Mye har imidlertid forandret seg: mengden av virkestoffer i hasj og marihuana er endret, det har kommet nye cannabislignende produkter, hjemmedyrking er blitt mer utbredt og ny viten om skader er fremkommet.

For mer informasjon om cannabis anbefaler vi nettsiden hasjavvenning.no som du finner her.

Virkestoffer i Cannabis

Virkestoffene i cannabis og marihuana har blitt betydelig sterkere de siste årene. Dette er viktig å være klar over. Cannabis består av en rekke kjemiske komponenter.De viktigste er THC (Delta-9-tetrahydrocannabinol) og CBD (Cannabidiol). Dette øker risikoen for negative følger av cannabisbruk.

Mengden THC i cannabisprodukter øker, samtidig som mengden CBD minker. Dette øker risikoen for negative følger av cannabisbruk.

THC: Det primære rusgivende stoffet i cannabis er THC . Som nevnt innledningsvis, kan mengden THC i et cannabisprodukt variere stort, men normalt opptil 13 % (marihuana) og 22 % (hasj).
CBD: Minst like viktig som THC er stoffet CBD, som bidrar til å dempe negative virkninger av THC (eksempelvis angst og paranoia).

Link til andre relevante og nyttige artikler:

Oppsummeringsartikkel skrevet av WHO – negative følger ved bruk av cannabis

Oppsummeringsartikkelen fra WHO viser at hyppig cannabisbruk i ungdomsårene har sammenheng med en lang rekke problemer, blant annet: drop-out fra utdanning, kogntiv svekkelse, økt sannsynlighet for bruk av andre stoffer, økt risiko for symptomer på depresjon og økt forekomst av selmordstanker og selvmord.

Les WHOs rapport om helse- og sosiale effekter om ikke-medisinsk bruk av cannabis her (WHO, 2016)

Vape/E-sigaretter

E-sigaretter  med nikotin, også kalt «vape», er forbudt å selge i Norge. Vi ser at en stor andel unge bruker e-sigaretter. Det finnes elektroniske sigaretter uten nikotin som kan selges med 18-års aldersgrense, men som omfattes av reklame- og oppstillingsforbud. Det er mulighet for privatimport gjennom legemiddellovgivning. Stortinget vedtok i desember 2016 å oppheve forbudet mot salg av e‑sigaretter med nikotin (stortinget.no). Endringene vil trolig tre i kraft i løpet av 2020.

Se nærmere informasjon om heleserisiko ved bruk av e-sigatter på Helsenorge.no her.