Hopp til her

Frist for spredning av husdyrgjødsel

Gjødsel kan spres uten nedmolding/nedfelling fram til 1. oktober 2018 i Vest-Agder. Endringen i reglene, som kun gjelder i 2018, skyldes den ekstraordinære tørken i sommer.

Spredning av husdyrgjødsel skal så langt det er mulig skje i perioden fra våronnstart til 1. september, og fortrinnsvis om våren når planteveksten tar til.

Etter 1. september er det ikke tillatt å spre husdyrgjødsel uten nedmolding eller nedfelling. Med nedmolding eller nedfelling er det tillatt å spre husdyrgjødsel fram til og med 31. oktober.

I perioden fra og med 1. november til og med 15. februar er det ikke tillatt å spre husdyrgjødsel. Det er ikke tillatt å spre på snødekket eller frossen mark, uansett dato.

Kommunen kan bestemme at det ikke skal være tillatt å spre husdyrgjødsel i hele eller deler av perioden fra og med 1. september til 1. november i områder med alvorlig forurensning eller fare for alvorlig forurensning.

Husdyrgjødsel spredd på åpen åker skal moldes ned straks og senest innen 18 timer etter spredning.

Det skal tas rimelig hensyn til luktulemper og ulemper ved partikkelspredning ved spredning av husdyrgjødsel i nærheten av boliger..

Søk om dispensasjon fra spredningsfristen ved å sende en skriftlig søknad til kommunen.